Get Adobe Flash player

Anket

15-09.2018-03.03.2019 Tarihleri arasında yapıldı.

Anket Durumu (KAPALI)

Lütfen Katılınız!

  • Şiir yarışmasına katılacağım (42%, 116 Oylar)
  • Kurgu Hikâyeler Y. katılacağım (34%, 93 Oylar)
  • İsimsiz kahramanların yaşatılması önemli, ödüller değil (11%, 31 Oylar)
  • Yaşanmış hatıralar Y. katılacağım (8%, 22 Oylar)
  • ödüller az, uğraşmaya değmez (3%, 7 Oylar)
  • Başka (bize yazın) (1%, 3 Oylar)
  • Yazılı belge bağışlayacağım (1%, 2 Oylar)
  • Tarihi fotoğraf bağışlayacağım (0%, 0 Oylar)
  • Fotoğraf/belge var ama bağışlamayacağım (0%, 0 Oylar)

Toplam oy veren: 274

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

İstatistikler

  • 17496Toplam ziyaretçi:
  • 2Bugün kü ziyaretçiler:
  • 3Dünkü ziyaretçiler:
  • 0Şu anda online:

YARIŞMA

İSTİKLAL YOLUNA VEFA PROJESİ

EDEBİYAT YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMACI VE KONUSU

Türk Milleti Milli Mücadeleyi cephe ve cephe gerisinde iki orduyla AİLECE yapmıştı. Cephede kazanılan destansı zafere cephe gerisindeki karınca ordusu da ortak olmuştu.  Karınca Ordusunun ağır adımlara yaptığı bu büyük yürüyüş, Türk Milletini istiklale ve istikbale taşıdı.

Zaferden sonra Milli mücadeleyi anma etkinliklerinde cephe gerisine hak ettiği önemde yer verilmediği ve hakkında yeterli dokumanlar olmadığı için unutulmaya ve kaybolmaya yüz tutmuştur.

“İstiklal Yoluna Vefa projesi kapsamında, cephe gerisine dikkat çekmek farkındalık sağlamak ve (halen yaşanan )  yetersiz  dokümanları zenginleştirmek   amacıyla İstiklal Yolu Edebiyat Yarışması ve İstiklal Yolu Belgeleri Arşivi oluşturulması faaliyetleri planlanmıştır.

Türk Milleti Milli mücadeleyi ailece yaptığına göre, her ailede mutlaka şehit, gazi veya bir kahraman vardır; dolayısıyla her ailede hatıra, hikâye,  belge v.b   olabilir.

Proje sayesinde cephe gerisinin isimsiz kahramanları, unutulmuş olayları, kaybolmuş binaları/ortamları kapsamlı bir alan çalışmasıyla ortaya çıkarılması, son kuşak torunlar tarafından çağdaş, özgün edebi eserlere dönüştürülmesi, ebedileştirilmesi ve üretilmesi sağlanacaktır.  Özellikle genç nesilde farkındalık, tarih bilinci oluşturmak ve minnet duygusu tesis etmek mümkün olacaktır.

 

GENEL KATILIM ŞARTLARI

  1. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
  2. Yarışmaya yurt içi ve dışından 14 yaş üzeri herkes katılabilir.
  3. Yarışma; “Yaşanmış Hatıralar, Kurgu Hikâyeler ve Şiir” kategorilerinde yapılacaktır. Her yarışmacı aynı veya farklı kategoriden en fazla üç eserle katılabilir.  Her bir esere ayrı rumuz verilmelidir.
  4. Yarışmaya katılan eserler; Tarih ve İstiklal Yolu proje danışmanlarının ön incelemesinden sonra değerlendirmeye alınacaktır.
  5. Yarışmaya katılan eserler daha önce ödül almamış, yayınlanmış veya yayınlanmamış ama kopyası olan eserlerin,  kopyası veya benzeri olmamalıdır.
  6. Katılımcı yarışmaya gönderdiği eserin tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Bu beyan ve kabullere aykırı davrananlar hakkında kural ihlali işlemi uygulanır. Yarışmaya gönderilen eserlerin tüm yasal sorumluğu katılımcıya aittir. Yayın hakkı Derneğimize aittir.
  7. Türkiye Cumhuriyeti’nin yürürlükteki yasalarına aykırı olan herhangi bir ulusa, ülkeye, dine hakaret eden veya propaganda niteliği taşıyan, şiddeti, uyuşturucu kullanımını veya pornografiyi destekleyen her türlü fanatizmi öven ve reklam unsuru taşıyan eserler yarışmaya katılamazlar. Katılım halinde değerlendirmeye alınmaz.
  8. Yarışmaya katılmak için gönderilen eserler ve ekleri iade edilmez.
  9. Bu şartnamede belirtilmeyen hususlarda karar verme yetkisi ve her türlü değişiklik hakkı İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneğine aittir.
  10. Jüri üyeleri, Düzenleme Kurulu üyeleri ve İstiklal Yolu Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve birinci dereceden akrabaları yarışmaya katılamaz.

 

YAYIN VE TELİF HAKKI

  1. Yarışmada ödül ve/veya yayımlanabilir alan eserleri İstiklal Yolu EKTG Derneği arşivine alınacak ve gerekli görüldüğü durumlarda eser sahibinin ismi belirtilerek kendi yayın veya faaliyetlerinde kullanılabilecektir. Ayrıca telif ödenmeyecek, kullanım hakkı İstiklal Yolu EKTG Derneği’nin olacaktır.
  2. Yarışma başvurusunda verilen eserlerin tamamı yarışmacı tarafından üretilmiş olmalıdır. Başkasına ait eserlerin olduğu gibi veya kısmen kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek telif hakkı ihlallerinin tüm hukuki sorumluluğu katılımcıya aittir.
  3. Yarışmada ödül alan ve yayımlanmaya değer görülen eserler, kitap olarak basılacak olup, İstiklal Yolu EKTG Derneği’nin www.istiklalyolu.com web sayfasında yayımlanacaktır.

 

  1. http://www.istiklalyolu.com web adresi üzerinden bu yarışmaya eserlerini gönderen katılımcılar, bu şartnamede belirtilen hususları  tüm katılım koşullarını aynen kabul etmiş sayılacaktır.
  2. Yarışmada ödül almaya hak kazanan, eserleri yayımlanabilir bulunan ve arşive bağışlanan belgelerin sahipleri, belgelerin telif haklarını İstiklal Yolu EKTG Derneği’ne devrettiklerini kabul eder.
  3. Yarışmaya katılmak için gönderilen eserler, belgeler ve ekleri iade edilmez.

 

EDEBİYAT YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

 

  1. Edebiyat yatışmasında verilecek para ve diğer ödüller:

 

Yarışma kategorileri ve ödüller
Yaşanmış  Hatıralar

Birincilik Ödülü: 4.000 TL

İkincilik Ödülü: 2.000 TL

Üçüncülük Ödülü: 1.000 TL

Kurgu Hikâyeler

Birincilik Ödülü: .3.000 TL

İkincilik Ödülü:1.500 TL

Üçüncülük Ödülü: 750 TL

 

             Şiir

Birincilik Ödülü: .2.000 TL

İkincilik Ödülü : 1.000 TL

Üçüncülük Ödülü: 500 TL

 

Ayrıca jüri tarafından uygun görülen eserlere özel ödül ve mansiyon verilecektir.
Para ödülünden başka yayımlanabilir bulunan bütün eser sahiplerine;

*  Yarışmaya Katılım Belgesi

*  Proje Hatıra Flaması

*  Özel hediyeler verilecektir.

Ayrıca bu eserler

*  Yarışma dallarında kitaplaştırılacaktır.

*  E-kitap olarak Deneğimizin  www.istiklalyolu.com. web sayfasında yayımlanacaktır.

 

ONLİNE BAŞVURU FORMU

  1. Katılımcılar, yarışmaya “Başvuru formunu” doldurularak istiklalyolu.com web sayfasından çevrimiçi başvuru ile katılabilirler.
  2. Katılımcılar hangi kategoride yarışmaya katıldıklarını belirtirler. Her yarışmacı aynı veya farklı kategoriden en fazla üç eserle katılabilir. Her bir esere ayrı rumuz verilmelidir.

 

  1. Başvuru Dosya isminin verilmesi

 

  • Rumuz_eser adı_No şeklinde ve en çok 31 karakter olmalıdır. (ÖRNEK: Anadolu_İstiklalyolu_
  • Dosya isminde Türkçe ç, ğ, ı,İ, ö, ş, ü karakterleri kullanılmamalıdır. En az 6 en fazla on karakter. Başvuru sahibin ismi memleketi gibi özel bilgiler olmayacaktır.
  1. Yarışmaya başvuru istiklalyolu.com web sitesi üzerinden çevrimiçi  yükleme sistemi ile yapılacaktır. Son başvuru tarihi 1 Mart 2019 saat 23,59’dur.
  2. Metin sayfası ölçüleri: A4 (210 x297 mm) ölçüsü,  kenar boşlukları;    sol: 25 mm – sağ; 20 mm;  üst: 25 mm alt:  20 mm;  Yazı tipi: Times New Roman yazı tipi, 12 font, 1,5 satır aralığı,
  3. Sayfa sınırlaması: Yaşanmış Hatıralar ve Şiir kategorilerinde sayfa sınırlaması yoktur. Kurgu Hikayeler kategorisinde ise en fazla 20 sayfadır (Ekler hariç).
  4. Yazılan metinler, PDF dosyasına  dönüştürüldükten sonra başvuru yapılacaktır.  Metinlerin  Word dosyası  ile  başvuru yapılamaz, yapılırsa kabul edilmez.
  5. Başvuru yapılan metinin fotoğraf ve yazılı belge eki varsa JPEG taraması yapılacaktır. Eğer eser ön değerlendirmeyi geçerse final değerlendirmesi için belgelerin aslı, İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Yerleşkesi eski Lojman binası No:1 Taşmescit   ÇANKIRI  adresine posta/kargo ile gönderilecektir. Jüri değerlendirmesinden önce gelmeyen  gönderi gecikmelerinden gönderici sorumludur.
  6. Yarışma başvuruları istiklalolu.com  web sayfasından çevrimiçi Başvuru  Formu ile dijital yükleme sistemine göre yapılacağından alternatif hiçbir gönderi (e-posta,  kâğıt üzerine çıktısıyla  posta, kargo, kurye, elden teslim vb.) kabul edilmeyecektir.
  7. Eserlerin yüklenmesinden kaynaklanabilecek olası hatalar ve sorunlar için İstiklal Yolu EKTG Derneği sorumlu olmayacaktır.

 

      ÖZEL ŞARTLAR

  1. Yaşanmış Hatıralar Kategorisi: Cephe gerisinde 27.maddede belirtilen örneklerde yaşanmış ve belgelenmiş bir hatırayı (temel alan) çağdaş özgün metin haline getirmiş olan eserlerden oluşmaktadır.

Yaşanmış hatıra belgeleri:

  1. Kahramanın kendisi tarafından yazılan günlükler; kahramanın kendisi tarafından milli mücadeleden sonra yazılan hatıralar;
  2. Kahramanın kendisi tarafından başkasına yazdırılmış ve onaylanmış ( kimlik bilgileri belirtilmiş, parmak izli )  hatıralar;
  3. Kahramanın kendisinden hatırayı dinlemiş olan (çocukları, torunları, eşi, yakınları vb) tarafından yazılan ve onaylanan  ( kimlik bilgileri belirtilmiş, parmak izli )   hatıralar;
  4. Rivayet edilen hatıra, yukarıda belirtilen alternatiflerde  (a,b,c)  yazılı belgesi olmayan fakat ailede ve çevrede yaşandığı rivayet edilen hatıra hakkında somut destekleyici belgeler olması gerekir:  Rivayeti yapan kişiler tarafından hiç değiştirilmeden (ek –çıkarma yapılmadan) yazılı hale getirildikten sonra ıslak imzalı onaylanacaktır. Onaylı rivayetler, ayrı ayrı yazılı belgeli olarak bu rivayeti bilen aileden, akrabalardan, komşulardan onaylı olarak   en az üç tane olacaktır.
  5. Madde de belirtilen örnek ve tavsiyeleri inceleyiniz,
  6. Sayfa sınırlaması yoktur.
  7. Değerlendirme

Yaşanmış hatıraların değerlendirilmesinde,  yaşanmış hatıra belgeleri ve yaşanmış hatırayı destekleyen belgeler esas alınacaktır ( etkili olacaktır).

Yaşanmış hatırayı destekleyen belgeler;

  • Yaşanmış hatıranın sahibi kahraman hakkında düzenlenmiş “FORM 3.1”
  • Yaşanmış hatıra, kendisi değil başkası tarafından yazılmışsa; yazan hakkında düzenlenmiş “FORM 3.2”
  • Rivayet edilen hatıraya tanıklık eden kişi hakkında düzenlenmiş “FORM 3.3”
  • Özel açıklama form ve ekleri; Yaşanmış hatıraları destekleyen fotoğraf ve yazılı belgelerin FORM1 , FORM2,  FORM1- EK1     Özel açıklama eklerinin olması zorunludur. Aksi takdirde özel açıklamalarla gerekli bilgiler öğrenilemediğinden,  ön değerlendirmeleri yapılamaz ve final değerlendirmeye alınamazlar. Belirtilen formaların kâğıt üzerine çıktıları alınıp el yazısı ile doldurulup imzalandıktan sonra dijital kopyası belge ekiyle birlikte ilk başvurusu yapılır.  Dijital görüntülerle yapılan ön değerlendirmede uygun görülen belgelerin asılları ile birlikte,  ıslak imzalı bu formların  da asılları (İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Çankırı Karatekin Üniversitesi MYO Yerleşkesi eski lojman binası No:1 Taşmescid Caddesi ÇANKIRI ) adresine  posta veya elden teslim edilir
  • Ulusal ve mahalli basında çıkan yazılar, haber, röportaj vb kupürler,
  • Ve gerekli görülen diğer belgeler.

 

  1. Kurgu hikâyeler Kategorisi: Gerçekte yaşanmamış fakat cephe gerisinin gerçek olayları, askeri sivil noktaları ve hizmetleri konu alınarak kurgulanmış hikâyelerdir.
  2. a) 27. Madde de belirtilen örnek ve tavsiyeleri inceleyiniz.
  3. b) Hikâye kahramanları dönemin aile bireylerinden veya yerleşim yerinden olabilir.
  4. c) En fazla 20 sayfa olabilir (ekleri hariç).

 

  1. Şiir Kategorisi:

Cephe gerisinin gerçek olayları, askeri sivil noktaları, hizmetleri vs konu alan şiirlerdir.

  1. Şiir yazım tekniği bakımından sınırlama yoktur.
  2. Madde de belirtilen örnek ve tavsiyeleri inceleyiniz.
  3. c) Sayfa sınırlaması yoktu

 

  1. Örnek ve tavsiyeler
    1. cephane sevkiyatı, insan sevkiyatı, cephane üretimi, askeri noktalarda ( komutanlıklar, karakollar, depo) hizmetleri; STK ( müdafaai hukuk cemiyetleri, loncalar, mahfeller, vb;    insan sağlık  (hastane, sıhhiye istasyonu) hizmetleri, hayvan sağlık (hastane, depo, nalbant) hizmetleri; işgale tepki mitingleri, gece konaklama beslenme  hizmetleri; Tekalifi Milliye Kanunu uygulamaları (Tekalifi Milliye Komisyonları);  yol yapım çalışmaları; sosyal ( han, otel, lokanta, berber, taşımacılık, vb) ve kültürel ( gazete, tiyatro, sinema vb)  hizmetler;  İstiklal Yolundan geçen askeri, sivil edebi kişiliği olan ünlüler;  İstiklal yolundan geçen yabancılar ( diplomatlar, basın mensupları, casuslar);  İnebolulun bombalanması ; Ilgaz derbent şehitleri olayları; İstiklal Mahkemesi çalışmaları;   gibi,   kurumlarda görev almış, hizmetlerde bulunmuş, olayları yaşamış – görmüş kişiler (örnek; subay, erat,   doktor, hemşire, hastabakıcı, nalbant, zanaatkar, telgraf memuru, hancı, vs).
    2. istiklalyolu.com web sayfasının, genel olarak,   hatıralar, kahramanlar, hikâyeler, şiirler, bölümlerinin incelenmesi tavsiye edilir.
    3. Milli Mücadele cephe gerisi hakkında basılı ve basılı olmayan tüm yayınların  incelenmesi tavsiye edilir.